מרקיד

יהודה עמנואל

יהודה עמנואל (הגדל)

יהודה עמנואל

יהודה עמנואל יליד ירושלים תאום לבנצי ז"ל שהלך לעולמו השנה , משפטן ומודד מוסמך.

עמנואל יוצר מקורי מדריך ומרקיד שהנחיל להמונים בארץ ובעולם את הידע והאהבה לריקודי העם הישראליים.

במקביל לעיסוקיו הרבים מגיש יהודה מוזיקה מגוונת באופן מקצועי לכל הגילאים ולכל העדות.

יהודה רוקד מגיל 10 ריקודי עם, רקד בלהקות מחול של יואב אשריאל, להקת "הטמבורים" ועוד. יהודה למד באולפן בית לסין אצל המורים המיתולוגיים הידועים גורית קדמן,תרצה הודס, יואב אשריאל ועוד וסיים בהצלחה.

ליהודה  ניסיון רב בהדרכת ריקודי עם בשכונות השונות בחולון בהן הקים את התשתית לריקודי העם כמו: ג'סי כהן,תל גיבורים, בלוקונים.  יהודה הקים והדריך חוגים מרכזיים בחולון, ראשון לציון, גדרה ועוד. יהודה הדריך שנים רבות בחוגים מרכזיים בארץ כמו אוניברסיטת תל אביב בו הדריך 20 שנה ובו השתתפו כאלף רוקדים מידי שבוע  והיתה זו ההרקדה הגדולה ביותר בארץ. יהודה ניהל להקות מחול עירוניות בחולון ,ראשון לציון ותל אביב והנחה שנים רבות את במות הבידור של חולון בימי העצמאות ובאירועים מיוחדים.

יהודה ניהל השתלמויות רבות למדריכים עם מישאל ברזילי בשם ''מעוף'' שבהם השתתפו טובי המדריכים  מהארץ ומהעולם. יהודה קיים סמינרים וסדנאות בארץ ובעולם: סינגפור ,הונג קונג,טוקיו,ארצות הברית ואירופה והיה הראשון שהביא את ריקודי העם מעבר למסך הברזל ברוסיה. כשנשלח לברית המועצות מטעם הסוכנות היהודית פעילותו הוגדרה כמשימה לאומית. בסמינר הראשון הדריך לצידו של יורי אדלשטין כיום יו"ר הכנסת.

עם סגירת המדור לריקודי עם בהסתדרות בשנות השמונים מתוך חרדה לעתיד ריקודי העם וכדי לשמר את המורשת והידע הקים יהודה את מפעל התיעוד וההנצחה וכל זאת בהתנדבות על חשבונו ללא מטרות רווח. יהודה יסד את המרכז לטיפוח המחול בו תיעד למעלה מ 1500 ריקודים ביניהם כמעט רוב היוצרים הותיקים ומקימי הענף כמו:רבקה שטורמן ,שלום חרמון, ינקלה לוי, תמר אליגור, בנצי תירם, יואב אשריאל, מוטי אלפסי, משה תלם, אלי רונן, ויקטור גבאי, אבי פרץ,   חיים שריון,מרקו בן שמעון,צבי פרידהבר,יונתן גבאי ,יעקב קמחי,אליהו גמליאל ועוד. חלקם כבר לא בחיים, אך מורשתם נשמרת. יהודה תיעד גם מדריכים מובילים מארצות הברית כמו: משה אסקיו,דני דסה,דני עוזיאל ורות גודמן,שלמה בכר,ישראל יעקובי ועוד רבים אחרים. המיזם של יהודה עמנואל  הוא אוצר בלום יחיד במינו בארץ ובעולם שרבים מהמדריכים נעזרו בו שנים רבות ועד היום. בימים אלה מעלה יהודה את הצילומים ליוטיוב לשימוש המדריכים והרוקדים בארץ ובעולם. אין ספק שתרומתו של יהודה עמנואל בהקמת המיזם התיעודי הגדול הזה היא גדולה לעין שיעור ובמיוחד ליוצרים, לתנועת המחול ולריקודי עם לדורותיהם.

יהודה היה ממקימי הארגון לצד משה הקרוב ז"ל בהסתדרות וחבר במזכירות הארגון שנים רבות. בארגון המדריכים דאג יהודה לרווחתם של המדריכים בהכנת טבלאות שכר לצידו של משה קרוב ז"ל, בקבלת החלטות בנושאים מקצועיים שונים.

יהודה ניהל משפטים בביטוח הלאומי על זכויות המדריך בנושא, הוציא עלון "מחולות" ובאחת התביעות בנושא הפרת זכות יוצרים הוכיח שרישום ריקוד זו לא יצירה והצליח במשפט.

יהודה, אלי רונן ואביבה אורי כתבו את תקנון הארגון האחרון שקיים עד היום.

יהודה היה בין המפיקים מטעם הארגון בפסטיבל צמח והיה המפיק הראשון בפסטיבל כרמיאל לצידם של יונתן כרמון,ותרצה הודס . יהודה הפיק הרקדות רבות בפסטיבלים הראשונים וקבע את מיקום ההרקדות במגרשי הטניס המתקיימים מדי שנה על ידי הארגון.

יהודה גם יצר ריקודי עם. מריקודיו : זה הזמר,עוד שנה חלפה,בואו ונשיר,שיר החתונה,משיח,תמו חטאים,ירושלים,ספירת מלאי,הופ הופ,הורה הרים,שיר הפלאפל,איך פתאום,אל תקחו ממני את הטנגו.גולני שלי ועוד.

יהודה עמנואל ידוע גם בכשרון השירה שלו. יהודה הפיק 7 דיסקים וסינגל נוסף.שלושה דיסקים לריקודי עם :"עוד נשובה אל ניגון עתיק" ריקודי מתחילים,"רקדתי לך ארצי,""וזה הזמר" לקט מריקודיו.שני דיסקים רומנסות ספרדיות "סמטאות ירושלים ""ולובן השושנה''.

בדיסקים ''יופייך בשירים" את כל המילים כתבה אשתו לאה ביניהם ריקודי עם כמו: איחולים,בכרמים,דבקה לעמק,החיננית ,זה הזמר,ובואו ונשיר.

דיסק נוסף של יהודה מכיל מחרוזות "זמר של אהבה" ולאחרונה דיסק של שיר אחד "הורה ישראל" שאת מילותיו כתבה לאה עמנואל.

יהודה הקים יחד עם מדריכים ויוצרים את העמותה בשם "ארגון המדריכים והיוצרים לריקודי עם" שבקרוב תשמש את הארגון בפעילותיו.

ליהודה עמנואל חזון למסד את תעשיית ריקודי העם על ידי חיקוק בכנסת על מנת שמדריך ויוצר לא יפחד מתביעה על הפרת זכות יוצרים.כמו כן להזרים תקציבים לעמותה לפיתוח ומיסוד נושא הריקודי עם כחלק אינטגרלי בבתי הספר בארץ, כחלק מהחינוך .

עבור לתוכן העמוד